fredag den 5. oktober 2012

The Power of Garbage


På verdensplan smider vi mad ud til at kunne brødføde alle mennesker der sulter. Tre gange.

Det gør lidt ondt at vide, ikke?

Det gør i hvert fald ondt, når jeg kender mennesker, der ikke altid går mætte i seng.  

Vi har fået skruet priserne på fødevarer op på et helt unødvendigt plan, på et falsk grundlag. Et falsk grundlag, fordi vi har øget efterspørgslen på mad, for at smide hver fjerde indkøbsvogn direkte i skraldespanden. Den urealistiske høje efterspørgsel har gjort det endnu sværere for verdens sultende at finde de fornødne penge til fødevarer.

Jeg har glædet mig til at høre Selina Juuls tale fra TEDxCopenhagen 2012. Hør den her og bliv inspireret!



Det er skræmmende let at ændre lidt på det forhold.
Her i Irland har jeg oplevet flere initiativer som jeg så gerne ville se udbredt. Jeg ved de findes, men lad dem nu sprede sig!

En nedsat-hylde i Dunnes
En ’denne-vare-er-udløbet-på-datoen-men-stadig-frisk-til-nedsat-pris’-hylde. En hylde i supermarkedet, hvor man kan købe frisk frugt, kød, grøntsager, brød og lignende, til meget billigere penge. Disse hylder bliver brugt i høj grad. Et fænomen, som vist kun findes i Rema1000 i Danmark. Det må da i høj grad være i supermarkedernes interesse at kunne flytte nogen af de ellers så udskældte skraldere inden for supermarkedernes vægge og rent faktisk gøre deres spildprocent mindre.

Daggammelt brød. Vi besøgte et te-hus, hvor der bliver solgt daggammelt brød, til en lavere pris. Igen et tiltag, hvor lækkert brød forbliver på hylderne i længere tid, i stedet for at havne i skraldespanden. Dette bidrager også til at mindske spildprocenten. Noget ganske mange bagere måske kunne have interesse i? Jeg har for nyligt fundet tre store ’affalds’-poser med rundstykker hos én bager. Jeg ville hellere have købt dem til nedsat pris dagen efter.

Bullede emballager. Kan du huske hvornår du sidst har set en bullet konservesdåse i et dansk supermarked? Nej, vel. Hvorfor i alverden skulle de dog havne i skraldespanden? Måske fordi danske supermarkeder har erfaring med at disse ikke-strømlinede varer ikke bliver solgt. Her har vi igen noget at lære fra irske supermarkeder. Men for at få supermarkederne til at sælge disse ’skæve’ varer, kræver det at vi som forbrugere beviser at vi har viljen til at købe dem.

Tomme hylder. Vi må altså vænne os til at vi ikke kan forvente bugnende hylder 5 minutter før lukketid. Det kan ikke være rigtigt at vi skal forlange den luksus at have samme udvalg alle tidspunkter i løbet af dagen, når vi ved at det betyder at mange varer må kasseres ti minutter efter luk. For et par uger siden var vi på English Market i Cork, hvor vi udså os lækre sandwiches til busturen hjem til Limerick. Kl. 10 var der et imponerende udvalg. Der var ganske få sandwiches og salater tilbage, da vi kom tilbage umiddelbart inden markedet lukkede. Først var det ret overraskende, da vi normalt er vant til et andet billede i Danmark. Det fik os dog ikke til at finde andre steder, hvilket blev belønnet med ekspedientens tilbud om dobbelt-op på vores køb af sandwich og salat, da hun jo vidste at varerne skulle kasseres. Behøver jeg at sige at det gjorde mig glad?


At spare penge er noget vi alle kan forstå. Så er det bare nu at vi skal forstå at vi smider penge i skraldespanden hver eneste dag. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar